Kilimcs 2012.08.21. 09:30

Túrógombóc

2 napos hétvégénk lett.Ez nálunk ritka kincs. Vagy én dolgozom hétvégén, vagy férjem, persze a "szezon"  más évszakhoz kötődik mindkettőnknél. Így ez a véletlen 3 napos hétvége amiből 2 nap lett, békés itthonülős, főzős, evős, játszós, olvasós... Egész családszerű tüneteket produkáltunk. És jó vala:)

Bónusz, a mindenféle kaják után, életemben először csináltam túrógombócot. Valahogy az egyszerű dolgoktól félek kicsit, a bonyolultak tuti mennek:) Anyukám receptje, egyszerű, finom. A morzsa a a kulcs, meg hogy  elég ideig álljon, meg főjön utána. De a keverős részét legközelebb már valamelyik gyerkőc csinálja, hagyni fogom, hadd tanulják. Ha a pogácsa gombócolás megy nekik, ezt is tudni fogják:D

turgomblog.jpg

És íme a föld egyik legegyszerűbb étele: TÚRÓGOMBÓC (én dupla adagot főzök)

hozzávalók:

  • fél kiló túró
  • 2 deci étkezési búzadara
  • 3 közepes tojás
  • egy csipet só
  • 5dkg vaj
  • másfél deci zsemlemorzsa
  • három evőkanál porcukor
  • egy (csapott) teáskanál fahéj

A túrót, darát, tojást, csipet sót összekavarjuk, míg a tojás el nem oszlik egyenletesen. (ez max 5 perc kézzel, szerintem lehet géppel is de kézzel energiatakarékosabb). ezt a masszát eltesszük hűtőbe egy éjszakára (szerintem min 12 órát kell álljon, hogy jól megdagadjon a gríz).

Másnap a vajat megolvasztjuk, aztán a morzsát beleöntve együtt megpirítjuk. Ha kicsit hűlt a morzsa összekeverjük a porcukorral és a fahéjjal.

Az eltett masszából miközben már forr egy fazék víz, kb 3 centi átmérőjű gombóckákat formázunk a kezünkkel. Forró picit sós vízben kifőzzük. miután feljöttek a víz színére még 5-7 percet. amikor kiszedjük őket, egy edénybe az összeset, ráöntjük a morzsát, és átforgatjuk. A legjobb semmi se kell már hozzá, szaladgálhatnak vele a gyerekek:)

Jó étvágyat hozzá! (képet teszek majd fel nemsokára)

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettiluziok.blog.hu/api/trackback/id/tr894722661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2012.09.01. 00:42:01

Ajánlok egy sokkal gyorsabb és szintén finom túrógombóc fajtát:
konyhaikezdetek.blogspot.hu/search/label/t%C3%BAr%C3%B3%20gomb%C3%B3c2
Próbáld ki bátran, egy fél óra alatt kész van és egészen biztos, hogy mindenkinek ízleni fog.

Kilimcs 2012.09.01. 09:33:53

köszi:) evvel egy baj van, amit linkeltél, tuti nagyon finom, de nem szeretem a citromos dolgokat egyáltalán:) mgé túrótortába se:) de nagyon finom lehet, aki szeeti a hagyományos túrósakat, és tényleg gyorsnak tűnik.
süti beállítások módosítása