Mi így szeretjük. Se nem krumplis, se nem vastag, ellenben vajas, prézlis, nagyon finom:) A recept 4 adagra szól, de mint minden, ez is minimum duplában készül, hogy még egyszer ehessünk belőle. Vagy ha befut egy egy barát, jusson neki is biztosan:)

Hozzávalók:

  • fél kiló finombúzaliszt
  • csipet só
  • 3 közepes tojás
  • 1 dl víz
  • kis üveg fahéjas cukrozott szilvalekvár (a cba-s dédikénk lekvárját használom, azt nem kell bekeverni.  a ház szilvalekvárt, érdemes előtte egy nappal becukrozni fahéjazni, hogy könnyű legyen tölteni vele)
  • 5dkg vaj
  • 2 deci zsemlemorzsa

Egy nagyobb edénybe tesszük a lisztet, bele a csipet sót, 3 tojást, deci vizet. Összegyúrjuk az egészet, amíg nem lesz homogén az állaga. Pihentetni nem szabad, mert kiszárad a tészta. Egy nagyobb deszkán másfél-2 milliméter vastagra elnyújtjuk, felkockázzuk, minden kockába teszünk egy kis lekvárt. Ha van széle, azt csak  feldarabolom, nem baj ha lesz üres is. A lekváros darabokat háromszög alakba hajtjuk. (Én ezt úgy csinálom, ha kicsit szárazabb a tészta, hogy az ujjammal bevizezem a szélét a négyzeteknek, így nagyon könnyen összetapasztható a tészta.) Közben egy nagy edénybe vizet forralunk, a derelyéket forró vízbe főzzük ki. Mikor feljönnek a tetejére, onnan még maximum 1-2 perc hamar átfőnek. (a félkiló lisztből nekem kb két adagban fő ki, nem szabad telenyomni az edényt, mert összeragadnak)

Amíg fő az első főzet, a vajat megolvasztjuk, bele a morzsát, majd így megpirítjuk. Ha megfőtt az adag, egyből rátesszük ennek a felét, jól átkeverjük, majd a második adagra a maradékot.

derelyekicsi.jpg

Gyerekkorom egyik nagy kedvence, és persze most is:)  A gyerekek is hamar, ügyesen részt vehetnek a készítésben, a háromszögekből, könnyű elefántfejeket formázni, mindig csinálok bele párat, azt külön  örömmel keresgetik, kinek hány jutott a tányérjába:)

Jó étvágyat hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettiluziok.blog.hu/api/trackback/id/tr815235371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2013.09.01. 19:12:54

Nagyanyám a kerekre, vékonyra kinyújtott tésztának a felére rakosgatta a kanálnyi szilvalekvárt, egymástól egyenlő távolságra, amikor tele lett a
félkör, ráhajtotta a kerek tészta másik felét, ujjal körbenyomkodtuk a lekvár környékét, majd derelyevágóval felvágtuk a tésztát (mindegyik részbe jusson egy lekvár). Így gyorsabb lehet a derelye készítése. :)

Kilimcs 2013.10.14. 21:07:38

@bluemoon: nagy ötlet :) legközelebb kipróbálom .
süti beállítások módosítása