2013.04.19. 18:15
Derelye, a klasszikus alaprecept
Mi így szeretjük. Se nem krumplis, se nem vastag, ellenben vajas, prézlis, nagyon finom:) A recept 4 adagra szól, de mint minden, ez is minimum duplában készül, hogy még egyszer ehessünk belőle. Vagy ha befut egy egy barát, jusson neki is biztosan:)
Hozzávalók:
- fél kiló finombúzaliszt
- csipet só
- 3 közepes tojás
- 1 dl víz
- kis üveg fahéjas cukrozott szilvalekvár (a cba-s dédikénk lekvárját használom, azt nem kell bekeverni. a ház szilvalekvárt, érdemes előtte egy nappal becukrozni fahéjazni, hogy könnyű legyen tölteni vele)
- 5dkg vaj
- 2 deci zsemlemorzsa
Egy nagyobb edénybe tesszük a lisztet, bele a csipet sót, 3 tojást, deci vizet. Összegyúrjuk az egészet, amíg nem lesz homogén az állaga. Pihentetni nem szabad, mert kiszárad a tészta. Egy nagyobb deszkán másfél-2 milliméter vastagra elnyújtjuk, felkockázzuk, minden kockába teszünk egy kis lekvárt. Ha van széle, azt csak feldarabolom, nem baj ha lesz üres is. A lekváros darabokat háromszög alakba hajtjuk. (Én ezt úgy csinálom, ha kicsit szárazabb a tészta, hogy az ujjammal bevizezem a szélét a négyzeteknek, így nagyon könnyen összetapasztható a tészta.) Közben egy nagy edénybe vizet forralunk, a derelyéket forró vízbe főzzük ki. Mikor feljönnek a tetejére, onnan még maximum 1-2 perc hamar átfőnek. (a félkiló lisztből nekem kb két adagban fő ki, nem szabad telenyomni az edényt, mert összeragadnak)
Amíg fő az első főzet, a vajat megolvasztjuk, bele a morzsát, majd így megpirítjuk. Ha megfőtt az adag, egyből rátesszük ennek a felét, jól átkeverjük, majd a második adagra a maradékot.
Gyerekkorom egyik nagy kedvence, és persze most is:) A gyerekek is hamar, ügyesen részt vehetnek a készítésben, a háromszögekből, könnyű elefántfejeket formázni, mindig csinálok bele párat, azt külön örömmel keresgetik, kinek hány jutott a tányérjába:)
Jó étvágyat hozzá!
2 komment
Címkék: recept derelye alaprecept
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2013.09.01. 19:12:54
félkör, ráhajtotta a kerek tészta másik felét, ujjal körbenyomkodtuk a lekvár környékét, majd derelyevágóval felvágtuk a tésztát (mindegyik részbe jusson egy lekvár). Így gyorsabb lehet a derelye készítése. :)